دندان پیش چیست؟

دندان پیش

همه چیز درباره دندان پیش

کار دندان پیش چیست و چه تفاوتی با دندان نیش دارد؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا به طور مختصر به تعریف دندان می‌پردازیم. دندان یکی از اجزای سخت در دهان است که بافتی شبیه استخوان دارد. انسا‌ن‌ها در طی دوران زندگی خود دو مرحله درگیر رویش دندان در دهان هستند. مرحله اول دندان‌های شیری و مرحله دوم دندان‌های دائمی است. دندان‌های شیری دندان‌های موقتی هستند که در شش ماهگی در دهان رشد می‌کنند. در سن ۳ سالگی تعداد دندان شیری در دهان کودک به بیست عدد می‌رسد. در سن ۶ سالگی این دندان‌های اولیه شروع به ریزش می‌کند و دندان دائمی جایگزین آن‌ها می‌شود. در دهان و فک، دندان سخت‌ترین ساختار را دارد. دندان‌ها کاربرد مختلفی دارند و عمده کاربرد آن‌ها تکه کردن و جویدن غذاست. دندان پیش و نیش تیز هستند و عمده کاربرد آنها تکه کردن غذا است. دندان آسیا به دلیل پهن و تخت بودن برای جویدن و آسیاب کردن غذا مناسب است.

دندان پیش چیست؟

کار دندان پیش چیست و به کدام دندان‌ها، دندان پیشین می‌گویند؟ تعداد دندان پیش یا پیشین در دهان به ۸ عدد می‌رسد که ۴ عدد در بالا و ۴ عدد در پایین قرار دارد. این دندان‌ها به شکل خاصی در کنار هم قرار گرفته‌اند. دندان پیش میانی در بالا نزدیک به مرکز لب و پیش کناری در دو طرف دندان پیش مرکزی جای دارند. دندان پیش پایین نیز که به دندان دائمی معروف هستند در فک پایینی جای گرفته و همچون دندان‌های پیشین بالایی عمل می‌کنند. گاز زدن غذا مهمترین و اصلی‌ترین کار این دندان است. لبه آنها تیز و باریک بوده و به راحتی لقمه را می‌برند.

 

دندان پیش چیست و تفاوت آن با دندان نیش%
loan-cover

 

دندان نیش چیست؟

حال که بررسی کردیم که کار دندان پیش چیست، نوبت به دندان نیش می‌رسد. در اطراف دندان پیش، دندان نیش قرار گرفته است. اما کار دندان نیش چیست؟در مجموع در دهان ۴ دندان نیش جای دارد که ساختار آن ضخیم بوده و لبه‌های تیز و برنده‌ای دارند. عمده کاربرد آنها بریدن گوشت است. گرفتن غذا، بریدن و سوراخ کردن از کاربرد این دندان‌ها است. به دلیل تیز بودن برای تکه کردن خوراکی‌ها بسیار مناسب است‌. دندان نیش در دهان بیشتر گوشتخواران وجود دارد و از لحاظ ظاهری مشابه دندان‌های پیش هستند.

تفاوت دندان نیش و دندان پیش

حال که دیدیدم کار دندان نیش چیست می‌خواهیم تفاوت این دندان با دندان پیش را بررسی نماییم. دندان پیش در قسمت جلویی دهان قرار گرفته که تعداد آن به ۸ عدد می‌رسد. لبه آن‌ها تیز و برنده است و نقش مهم و اساسی در بریدن غذا دارند. این دندان‌ها تک کاناله هستند.
تعداد دندان نیش به ۴ عدد می‌رسد. این دندان‌ها بسیار تیز بوده و برای سوراخ کردن غذا و تکه کردن آن کاربرد دارند.

تفاوت دندان نیش و دندان پیش

دندان نیش و دندان پیش

آشنایی با ساختار دندان‌ها

در مجموع ۳۲ دندان در دهان انسان قرار گرفته که اغلب به صورت جفت جفت هستند. به طور کلی دندان‌ها در دهان در چهار گروه جای می‌گیرند. دندان پیش، دندان نیش، آسیای کوچک و آسیای بزرگ این چهار گروه هستند. دندان پیش ۸ عدد هستند که ۴ عدد در بالا و پایین در جلوی دهان قرار گرفته است. لبه آنها تیز بوده و برای بریدن و نگه داشتن غذا کاربرد دارد. دندان نیش ۴ عدد است و دوتا در لثه بالایی و دو تا در لثه پایینی قرار گرفته است. این دندان‌ها نیز برای پاره کردن غذا مناسب هستند. دندان پیش و نیش هر کدام ریشه مجزایی دارند.
در اطراف دندان نیش دو دندان آسیای کوچک قرار گرفته است. هر لثه دارای ۴ عدد از این دندان‌ها است که دو لبه و یک یا دو ریشه دارند. در کنار آن‌ها سه دندان آسیای بزرگ قرار گرفته که هر لثه دارای ۶ عدد از آن‌ها است. این دندان‌ها ریشه و لبه‌های متعددی داشته که برای جویدن و خرد کردن کاربرد دارند. آخرین دندان آسیای بزرگ در دهان، دندان عقل است. دندان عقل معمولا زود خراب می‌شود.
همه دندان‌ها دارای دو قسمت تاج و ریشه می‌باشند. تاج دندان قسمتی بالای خط لثه و ریشه دندان زیر لثه است. به قسمتی از دندان که در خط لثه قرار دارد ، جایی که تاج و ریشه دندان به هم متصل می‌شوند ، گردن می‌گویند.

هر دندان دارای سه لایه است. به لایه بالایی که مینای دندان گفته می‌شود، نقش مهمی در محافظت از دندان دارد. عاج بخش دیگری از دندان است و بیشترین قسمت دندان را شامل می‌شود. مغز دندان از رگ‌های خونی نازک و یک عصب تشکیل شده است. عاج توسط مغز دندان تغذیه می‌شود. اعصاب و عروق خونی از طریق کانال در ریشه به بدن متصل می‌شوند.

چرا دندان جلو درد می کند؟

درد در دندان پیش می تواند یک تجربه استرس زا باشد. چه درد شدید باشد چه یک درد ناگهانی و خفیف، درد مداوم می تواند تاثیر زیادی روی زندگی روزانه و سلامت شما داشته باشد. اطلاع از دلیل و نشانه های درد دندان پیش برای پیدا کردن راه درمان مناسب برای کاهش درد بسیار ضروری است.

دلایل احتمالی زیادی برای درد دندان‌های پیش وجود دارد. یکی از دلایل رایج پوسیدگی و کرم خوردگی است. تولید اسید که توسط باکتری های داخل دهان صورت می گیرد و منجر به ساییده شدن مینای دندان می شود می تواند از علل پوسیدگی باشد. اگر این پوسیدگی روی دندان پیشین اثر بگذارد می تواند باعث درد و حساسیت شود. یکی دیگر از دلایل احتمالی بیماری لثه است. وقتی پلاک و رسوب در طول خط لثه ایجاد شود می تواند باعث بروز تورم و عفونت شده و در نهایت دردی را در دندانهای تیز جلو ایجاد کند.

در بعضی موارد تروما یا آسیب به دندان جلو می تواند باعث درد شود. تصادفات، زمین خوردن‌ها، یا آسیب‌های ورزشی می تواند باعث شکستگی، ترک و یا جابجایی دندان‌ها شود. این مدل آسیب‌ها می تواند فوری باعث درد شود و یا در طول زمان به دلیل آسیب به عصب و یا عفونت گسترش پیدا کند.

ساییدن دندان یا به اصطلاح دندون قروچه کردن یکی دیگر از علت‌های احتمالی دیگر برای درد دندان پیشین است. دندان قروچه کردن و فشار زیاد بر روی دندان‌ها باعث ایجاد حساسیت دندان و درد می شود.

اگر بخواهیم به این سوال جواب دهیم که چرا دندان جلوی ما خراب می شود باید گفت که دلایل متعددی وجود دارد.علائم درد در دندان پیش می تواند وابسته به عوامل ریز و درشت زیادی باشد. علائم رایج زیادی مثل حساسیت به دمای سرد یا گرم مواد غذایی، ورم یا نرمی لثه، و یا سختی در جویدن یا گاز زدن می تواند منجر به دردهای حاد و یا خفیفی شود. در بعضی از موارد نیز ممکن است علائم قابل رویت باشند مانند: بی رنگ شدن دندان، ترک‌ها و یا لق شدن دندان.

وقتی دندانهای پیش شما درد می گیرد خیلی حیاتی است که به دنبال یک متخصص باشید تا بتواند به درستی مشکل را تشخیص داده و درمان مناسبی را ارائه کند. یک دندانپزشک آزمایش هایی نظیر اشعه ایکس ری و یا روش‌های تصویری دیگری را تجویز می کند تا علت دقیق درد را متوجه شود. براساس داده‌ها و تست ها دندانپزشک بهترین روش درمانی را به شما پیشنهاد می کند.

اگر پوسیدگی وجود داشته باشد ممکن است دندانپزشک پر کردن و یا عصب کشی کردن دندان را به شما پیشنهاد دهد تا بتواند پالپ (یک بافت نرم در مرکز دندان است) عفونی شده را بردارد و دندان را احیا کند. در موارد بیماری‌های لثه روند پاکسازی عمیق پلاک های ایجاد شده لازم خواهد بود. یرای آسیب‌های دندانی دندانپزشک ممکن است دندان عفونی شده را بتراشد و روش‌های درمانی مناسب را اعمال کند تا بتواند از عفونت جلوگیری کند.

عصب کشی دندان پیش

دندان جلو چگونه عصب کشی می شود؟ در واقع این کار مستلزم دقت و توجه فراوان به جرئیات است. این روش معمولا زمانی پیشنهاد می شود که پالپ دندان که شامل عصب و رگ‌ها است عفونت می کند و یا آسیب جدی می بیند. هدف عصب کشی از بین برد پالپ عفونی شده، تمیز و  ضدعفونی کردن دندان و در نهایت جلوگیری از آسیب یا عفونت بیشتر است. در اینجا مرحله به مرحله عصب کشی دندان را توضیح می دهیم:

عصب کشی دندان پیش

عصب کشی دندان پیش

 

  1. بی حسی: قبل از شروع درمان، دندانپزشک از بی حسی استفاده می کند تا ناحیه اطراف دندان مورد نظر را بی حس کند. این عمل به بیمار اطمینان خاطر را می دهد که در طول درمان راحت و آسوده خواهد بود.
  2. دسترسی به ریشه: دندانپزشک یه سوراخ بسیار کوچک برای دسترسی به دندان تحت تاثیر واقع شده ایجاد می کند. این عمل به آنها اجازه می دهد که به ریشه دندان دسترسی داشته و آن را بردارند.
  3. از بین بردن ریشه: با استفاده از تجهیزات پیشرفته پزشکی، دندانپزشک با احتیاط کامل ریشه صدمه دیده و یا عفونتی شده را از طریق سیستم عصب کشی دندان از بین می برد. بعد کانال را تمیز کرده تا مطمئن شوند ناحیه مدنظر کاملا ضدعفونی شده است.
  4. ضدعفونی کردن: دندانپزشک از راه حل‌های ضدعفونی مانند سدیم هیپوکلریت استفاده می کند تا هر باکتری و آثاری که در کانال عصب باقی مانده است را به طور کامل از بین ببرد.
  5. پر کردن کانال: به محض اینکه کانال به طور کامل تمیز و ضدعفونی شد، دندانپزشک آن را با ماده ای به نام گوتا پرکا پر می کند. این ماده کانال را می بندد و از عفونت جلوگیری می کند.
  6. ترمیم کردن دندان: بعد از اینکه عمل عصب کشی تمام شد، دندانپزشک ممکن است روکش دندان و یا پر کردن دندان تحت درمان را پیشنهاد کند.
  7. مراقبت‌های بعد از درمان: دندانپزشک توصیه‌های پسا درمان از جمله مدیریت درد و بهداشت دهان را در اختیار شما قرار می دهد. برای بیماران خیلی مهم است که اصول را دنبال کنند تا مطمئن شوند که درمان آنها در طولانی مدت بدون مشکل خواهد بود.

حائز اهمیت است که عصب کشی روی دندان‌های جلو به دلیل جایگاه و سایز دندان نسبت به دندان‌های دیگر سخت تر است. بنابراین ضروری است تا به متخصص و دندانپزشکی ماهر مراجعه کنید که تخصص کافی در زمینه عصب کشی را دارد.

سخن آخر

در این مقاله بررسی نمودیم که کار دندان پیش چیست؟ کلینیک ستاره شرق، یکی از مراکز معتبر در شرق تهران واقع در خیابان شهید مدنی است. این کلینیک دندانپزشکان بسیار معتبر و موفقی مشغول به فعالیت هستند. اگر از خود می‌پرسید کجا ایمپلنت کنم، کلینیک دندانپزشکی ستاره شرق یکی از مراکز معتبر است که به صورت تخصصی در حوزۀ ایمپلنت دندان فعالیت می‌کند. برای کسب اطلاعات بیشتر، می‌توانید به سایت کلینیک ستاره شرق مراجعه کرده و یا از طریق شماره‌های تماس با مجموعه در ارتباط باشید.

ارتباط با ستاره شرق و تعیین نوبت

کلینیک دندانپزشکی ستاره شرق شش روز در هفته از شنبه تا پنجشنبه اقدام به خدمات رسانی به بیماران خود می‌کند. این مجموعه از روز شنبه تا  پنجشنبه از ساعت ۱۰ صبح تا ۲۰ اقدام به ارائه خدمات دندانپزشکی می‌نماید.

جهت برقراری ارتباط با کلینیک دندانپزشکی ستاره شرق و تعیین نوبت می‌توانید از طریق روش های زیر اقدام کنید:

از طریق شماره‌های تماس با مجموعه: ۷۷۵۵۵۲۲۰-۰۲۱

مراجعه حضوری به آدرس: خیابان مدنی شمالی، نبش خیابان حیدری (لشگر)، پلاک ۱۰۸۶/۲ طبقه سوم

برای داشتن اطلاعات به روز از کلینیک دندانپزشکی ستاره شرق می‌توانید این مجموعه را در صفحه اینستاگرام ما نیز دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با دندانپزشک در واتساپ
مشاوره رایگان