ارتودنسی ثابت چیست؟

ارتودنسی ثابت

ارتودنسی ثابت چیست؟

ارتودنسی ثابت که به بریس هم معروف است یک روش درمان دندان است که با هدف تصحیح دندان‌های نامرتب، بهبود ظاهر و عملکرد دهان انجام می شود. به طور کلی اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که ارتودنسی چیست؟ باید بگوییم ارتودنسی شامل براکت ها، سیم ها و بندهایی است که بر روی دندان‌ها ثابت می شوند، یک نیروی مداوم وارد می کنند و دندان‌ها را به تدریج در جایگاه های خواسته شده جابجا می کنند. به طور کلی دو نوع ارتودنسی داریم: ارتودنسی ثابت و ارتودنسی متحرک؛ که در این مقاله می‌خواهیم به ویژگی های ارتودنسی ثابت بپردازیم. حائز اهمیت است که بدانیم هزینه ارتودنسی در روش های مختلف، متفاوت است.

یکی از ابتدایی ترین مزایای ارتودنسی توانایی تصحیح مال اکلوژن (malocclusions) دندان است که مربوط به بهم تراز بودن دندان یا فک می شود. مال اکلوژن می تواند باعث مشکلات بسیاری از جمله سختی در جویدن و صحبت کردن، افزایش ریسک بیماری های لثه و پوسیدگی دندان و کاهش اعتماد به نفس به دلیل ظاهر دندان‌های کج باشد. ارتودنسی های ثابت می توانند این مشکلات را با هم تراز کردن دندان‌ها به خوبی رفع کنند، گاز گرفتن را بهبود ببخشند و ظاهر مرتبی را به شما هدیه دهند.

مدل های متفاوتی از بریس ها برای ارتودنسی ثابت در دسترس هست. رایج ترین مدل، بریس های فلزی هستند که شامل براکت های فلزی می شوند که به سطح جلوی دندان‌ها چسبیده و به سیم ها وصل شده اند. بریس های فلزی برای شرایط های مختلف بسیار موثر و مناسب هستند. یکی دیگر از گزینه ها بریس های سرامیکی هستند که براکت های رنگی دارند  که با رنگ طبیعی دندان‌ها ترکیب می شوند و کمتر جلب توجه می‌کنند. بریس های سرامیکی انتخاب محبوبی برای افرادی هستند که خواستار روش درمان محتاط تری هستند.

معمولا پروسه درمان برای ارتودنسی های ثابت شامل مراحل متعددی می شود. در ابتدا ارتودنتیست ها از طریق عواملی مانند رادیوگرافی دندان‌های شما را معاینه می کنند تا به شرایط دندان‌ها را ارزیابی کرده و برنامه درمان مناسبی را به شما ارائه دهند. سپس بریس ها را با استفاده از موادی بر روی دندان‌های شما می چسبانند. به مرور زمان ارتودنتیست ها تنظیمات متناوبی را بر روی سیم ها و بندها انجام می دهند تا از روند رو به پیشرفت تراز و مرتب شدن دندان‌های شما اطمینان حاصل کنند. مدت زمان درمان با توجه به شدت مال اکلوژن متفاوت است اما می تواند بین ماه ها تا سال‌های کمی متغییر باشد.

درست است که ارتودنسی ثابت فواید بی شماری دارد اما ضروری است تا از مشکلات احتمالی آن هم آگاهی پیدا کنیم. یکی از مشکلات رایج این نوع ارتودنسی وجود احساس سوزش یا بی قراری در دهان به ویژه در طول مراحل ابتدایی درمان و بعد از تنظیمات لازم است. این بی قراری می‌تواند با مسکن های بدون نسخه رفع شود. یکی دیگر از پیچیدگی‌ها، ریسک ابتلا به پوسیدگی دندان و بیماری های مربوط به لثه به دلیل سختی در تمیز کردن اطراف براکت ها و سیم هاست. رعایت منظم و بادقت بهداشت دهان و دندان از جمله مسواک زدن و نخ دندان کشید برای جلوگیری از این قبیل مشکلات حیاتی است. به علاوه بعضی از افراد ممکن است مشکلات موقتی را در صحبت کردن یا تغییراتی را در عادت های غذا خوردن در این دوران حس کنند.

ارتودنسی ثابت چقدر طول می کشد؟

مدت زمان درمان ارتودنسی‌های ثابت به عوامل متعددی از جمله شدت مشکلات دندان‌ها، نوع بریس ها و نحوه پاسخ بدن بیمار به درمان بستگی دارد. به طور میانگین این نوع درمان معمولا بین ۱۸ ماه تا ۳ سال طول می کشد.

در طول مشاوره اولیه ارتودنتیست شرایط دندان‌های بیمار را ارزیابی کرده و یک برنامه ارتودنسی مخصوص بیمار طراحی می کند. این برنامه هدف درمان، مدت زمان تخمین زده شده و انواع بریس هایی که قرار است مورد استفاده قرار گیرد را مشخص می کند.

برای افرادی با مشکلت دندانی متعادل مانند تراز نبودن جزئی یا مشکلات فاصله دندان‌ها، درمان ممکن است بین ۱۸ تا ۲۴ ماه طول بکشد. این جدول زمانی اجازه می دهد تا دندان‌ها تدریجا حرکت کنند تا به نتیجه دلخواه برسند.

در مواردی که مشکلات دندان‌ها پیچیده است مانند ازدحام بیش از اندازه دندان‌ها یا مشکلات بایت؛ درمان ممکن است بیشتر طول بکشد. این موارد نیازمند مراحل اضافی مثل کشیدن دندان‌ها یا جراحی فک خواهد بود. ارتودنتیست ها تخمی دقیق تری از مدت زمان درمان را ارائه می‌دهند.

بسیار مهم است بدانید ارتودنسی ثابت نیازمند اصلاحات و بررسی های منظم توسط ارتودنتیست است. به طور معمول بیماران ارتودنتیست خود را هر ۴ تا ۶ هفته ملاقات می کنند. این ملاقات ها به پزشک این اجازه را می دهد تا اصلاحات لازم را بر روی بریس ها و سیم ها انجام دهند و از درست پیش رفتن روند درمان اطمینان حاصل کنند.

ثبات و موافقت با استفاده از هرگونه وسیله ضروری برای موفقیت درمان بسیار حیاتی است و می تواند بر روی مدت زمان کلی درمان هم تاثیر بگذارد. عدم موفقیت در دنبال کردن دستورالعمل های ارتودنتیست ممکن است بر روی به تعویق انداختن نتیجه اثر بگذارد.

زمانی که دندان‌ها هم تراز شوند، بریس هاس ثابت برداشته می شوند. بهرحال این پایان پروسه درمان نیست. برای حفظ نتیجه و جلوگیری از برگشت شرایط بیماران معمولا باید از ریتینرها یا همان نگهدارنده ها استفاده کنند. نگهدارنده ها به ثبات دندان‌ها در موقعیت جدیدشان کمک می کنند و اکثرا به طور دائم در طول روز استفاده می‌شوند.

ارتودنسی ثابت و انواع آن

برخلاف ارتودنسی های متحرک، ارتودنسی های ثابت به دندان‌ها چسبیده اند و بیماران نمی توانند آن را به راحتی جابجا کنند. مدل های مختلفی از ارتودنسی های ثابت وجود دارد که هرکدام ویژگی های خاص خود را دارد.

  • بریس های فلزی سنتی یکی از رایج ترین مدل های ارتودنسی ثابت هستند. آنها شامل براکت های فلزی هستند که به سطح جلویی دندان‌ها چسبیده و با سیم ها و بندهای الاستیک بهم متصل شده اند. بریس های فلزی به شدت با دوام بوده و حتی پیچیده ترین مشکلات دندان‌ها را هم می توانند برطرف کنند. از طرفی به صرفه ترین روش ها با بالاترین نرخ موفقیت هستند.
  • بریس های سرامیکی مشابه بریس های سنتی هستند اما از رنگ‌های مانند دندان یا براکت های شفاف به جای نوع فلزی آن استفاده می کنند. این همرنگ یا شفاف بودن براکت ها باعث می‌شود که ارتودنسی کمتر مورد توجه قرار بگیرد و برای افرادی که نگران ظاهر دهان خود هستند نتیجه رضایت بخش تری را ایجاد می‌کند. بریس های سرامیکی انتخاب محبوبی برای نوجوانان وو بزرگسالانی هستند که به دنبال گزینه های محتاط تری هستند.
  • بریس های لینگوال نوعی از ارتودنسی های ثابت هستند که به سطح پشتی دندان‌ها می چسبند و در قسمت جلوی دندان معلوم نیستند. این نوع ارتودنسی ها هم مثل بریس های فلزی عمل می‌کنند اما گزینه درمان محتاط تری را پیشنهاد می‌دهند. بریس های لینگوال‌ برای قرارگیری و اصلاحات نیازمند آموزش و تخصص  هستند به همین دلیل نسبت به دیگر روش ها گران تر خواهند بود.
  • براکت های خودبست از پیشرفت های مدرن در زمینه ارتودنسی ثابت هستند که نیاز به بندهای الاستیک یا بست های فلزی برای نگهداری سیم ها را از بین می برند. این روش به حرکت راحت تر و بهتر دندان‌ها کمک می کند. براکت های خودبست نیازمند اصلاحات کمتری هستند و نتیجه را در مدت زمان کوتاه تری به شما نشان می دهند.
  • ارتودنسی شفاف با بریس های نامرئی نوعی از ارتودنسی ثابت به شمار می آیند که در واقع ترکیبی از مزایای الاینرهای متحرک با مقاومت بریس های ثابت هستند. الاینرهای شفاف شامل سینی پلاستیکی شفافی هستند که به صورت اختصاصی برای فرم دندان‌های شخص ساخته می شوند. الاینر با فشار تدریجی که به دندان وارد می کند آن را به محل مورد نظر خود حرکت می دهد. الاینرهای شفاف عملا نامرئی هستند و به وقت غذا خوردن و بهداشت دهان می توان آنها را برداشت که این امکان مناسب بسیاری از بیماران است.
ارتودنسی ثابت و انواع آن

ارتودنسی ثابت و انواع آن

مزایای بریس های ثابت

یکی از فواید اولیه ارتودنسی ثابت بهبود سلامت دهان است. دندان‌هایی که هم تراز نیستند فضاها و شکاف هایی را ایجاد می کنند که باعث می شود تمیز کردن با مشکل مواجه شود و در نهایت ریسک پوسیدگی دندان و  بیماری های لثه افزایش پیدا می کند. ارتودنسی ثابت دندان‌ها را هم تراز می کند، شکاف ها را می پوشاند و کار را برای بهداشت دهان راحت تر می کند. با دندان‌های مرتب افراد می توانند مسواک و نخ دندان را موثر تر انجام دهند و شانس پیشرفت مشکلات دهان را کاهش می دهد. این پیشرفت و بهبود سلامت دهان  می تواند منافع بلند مدتی از جمله ریسک پایین تر پوسیدگی، التهاب لثه و از دست دادن دندان را داشته باشد.

علاوه بر منافع سلامت دهان، ارتودنسی ثابت زیبایی لبخند افراد را دوبرابر می کند. دندان‌های نامرتب و کج بی شک بر روی ظاهر و اعتماد به نفس افراد تاثیر می گذارد. ارتودنسی ثابت می تواند لبخندی جذاب تر را به شما هدیه دهد. این بهبود وضعیت زیبایی دندان‌ها به افراد کمک می‌کند که چه در زندگی حرفه ای و چه زندگی شخصی  خود اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند. توانایی لبخندی آزاد بدون احساس اضطراب و خجالت از بابت دندان های نامرتب می تواند تاثیر مثبت بسزایی بر روی سلامت کلی افراد داشته باشد.

ارتودنسی ثابت همچنین نقشی اساسی در بهبود عملکرد دهان ایفا می کند. دندان‌های غیرهم تراز می توانند مشکلات زیادی در به خوبی جویدن و صحبت کردن ایجاد کنند. با هم تراز کردن دندان‌ها، ارتودنسی ثابت گاز زدن را بهتر کرده و به شما امکان راحت تر جویدن و هضم و بهتر تلفظ کردن کلمات را می دهد.

به علاوه ارتودنسی های ثابت، ثبات و پایداری طولانی مدت دندان‌های تراز شده را فراهم می کنند. زمانی که درمان تکمیل می شود، افراد معمولا باید از نگهدارنده ها استفاده کنند تا جای دندان‌های درست شده ثابت باقی بماند. این نگهدارنده ها کمک می کنند تا از هرگونه بازگشت وضعیت دندان جلوگیری شود و اطمینان می دهد که دندان در جای درست خود باقی بماند. این ثبات طولانی مدت اطمینان خاطر می دهد که مزایای ارتودنسی ثابت باقی مانده و به افراد این اجازه را می دهد تا از لبخندی زیبا و مرتب برای سال های سال لذت ببرند.

معایب بریس های ثابت 

تا اینجا از مزایای ارتودنسی ثابت صحبت کردیم اما بهتر است با معایب این روش مانند بی قراری و درد، محدودیت غذایی و آسیب های احتمالی به دندان ها هم آشنا شویم. یکی از معایب اولیه ارتودنسی های ثابت درد و بی قراری در پروسه درمان است. این پروسه هم تراز کردن دندان‌ها معمولا شامل اعمال فشار می شود تا دندان‌ها را در جای درست خود قرار دهد. این فشار می تواند باعث درد و سوزش بخصوص در مراحل اولیه درمان پس از اعمال اصلاحات باشد. به علاوه حضور براکت ها و سیم‌ها می‌تواند باعث برانگیختن بافت های نرم دهان شده و سوزش و زخم شود. این بی قراری و درد تجربه شده در طول پروسه ارتودنسی ثابت می تواند برای بعضی از افراد چالشی را در خوردن، صحبت کردن و یا انجام کارهای روزانه ایجاد کند.

یکی دیگر از معایب ارتودنسی ثابت، محدودیت های رژیمی است. غذاهای خاصی می توانند به براکت ها و سیم ها آسیب بزنند، پروسه درمان را به تعویق انداخته و نیازمند قرار ملاقات های اضافه تری با ارتودنتیست برای تعمیر باشند. غذاهای سفت و چسبناک مانند پاپ کورن، آجیل، آدامس و  کارامل در طول دوران ارتودنسی به شدت ممنوع هستند. این محدودیت ها برای بعضی از بیمارانی که باید رژیم خود را تغییر دهند و از غذاهای مورد علاقه خود دوری کنند می تواند ناامید کننده باشد.

علاوه بر این ارتودنسی های ثایت می توانند پتانسیل آسیب رساندن به دندان‌ها را داشته باشند. اگرچه این موضوع نادر است اما مواردی هم وجود داشته که براکت ها و سیم ها باعث از بین رفتن مواد معدنی مینای دندان یا پوسیدگی بر اثر سختی تمیز کردن اطراف دندان‌ها شود. حضور وسایل ارتودنسی می تواند حفظ بهداشت دهان را به چالش بکشد و منجر به تجمه پلاک ها و افزایش ریسک کشکلات دندان‌ها شود. برای افرادی که تحت درمان ارتودنسی ثابت هستند حیاتی است تا روتین مراقبت از دندان‌های خود را جدی گرفته و به طور مداوم دندانپزشک خود را ملاقات کرده تا هرگونه مشکل احتمالی فورا مورد بررسی قرار بگیرد.

زمان بر بودن پروسه درمان مسئله دیگری در بحث ارتودنسی ثابت است. طول درمان می تواند به شدت تراز نبودن دندان‌ها بستگی داشته باشد اما معمولا برای به دست آوردن نتیجه دلخواه پروسه بین چندماه تا سال های کمی طول خواهد کشید. این تعهد دراز مدت می تواند برای افرادی مانند کسانی که آلات موسیقی می نوازند یا ورزش می کنند تغییراتی را در روش زندگیشان ایجاد کند و این تغییر می تواند چالش برانگیز باشد. نیاز برای ملاقات های مداوم ارتودنسی با پزشک و اصلاحات می تواند وقت گیر بوده و فعالیت های روزانه افراد را مختل کند.

استفاده از دهان شوی کلرهگزیدین

تشکیل پلاک دندان قدم ابتدایی در مراقبت‌های دندانی است و استرپتوکوک موتانس به عنوان مهم ترین و اصلی ترین عامل پوسیدگی و کرم خوردگی دندان در نظر گرفته می شود. برای جلوگیری از تجمع این باکتری ها اطراف براکت ها و فضای بین دندان‌ها ما به یک وسیله موثر احتیاج داریم. از آنجایی که ابزار مکانیکی به اندازه کافی نمی‌توانند تجمع پلاک ها را کنترل کنند، استفاده از دهان شوی ها برای بهداشت دهان توصیه می‌شود.

دهان شوی کلرهگزیدین (chlorhexidine) یک دهان شوی دارای کاتیون فعال است که در میان بقیه دهان شوی ها تاثیرات قوی تری در حفظ بهداشت دهان دارد. به دلیل آنکه این دهان شوی نقاظ ضعفی همچون مزه ناخوشایند و در موارد معدود ایجاد لکه هایی بر روی دندان دارد، محققان سعی کردند روش جایگزین دیگری برای این دهان شوی پیدا کنند. پرسیکا یک دهان شوی گیاهی حاوی گیاهان مسواک، نعناع و بومادران است.دهان شوی هایی که پایه کلرهگزیدین دارند مقدار استرپتوکوک موتانس را کاهش می دهد و شاخص لثه ای  در بیماران ارتودنسی بهبود می بخشد. طبق تحقیقاتی که محققان انجام دادند به این نتیجه رسیدند که خمیر دندان‌هایی که حاوی مقدار کمی کلرهگزیدین هستند می توانند برای کنترل خون ریزی و مشکلات لثه ای موثر باشند.جلوگیری از تجمع باکتری ها بر روی اورینگ های ارتودنسی با استفاده از دهان شوی هایی مثل کلرهگزیدین به بیماران ارتودنسی کمک می کند تا سلامت دندان‌های خود را در طول دوران درمان بهبود ببخشند.

ارتباط با ستاره شرق و تعیین نوبت

کلینیک دندانپزشکی ستاره شرق شش روز در هفته از شنبه تا پنجشنبه اقدام به خدمات رسانی به بیماران خود می‌کند. این مجموعه از روز شنبه تا  پنجشنبه از ساعت ۱۰ صبح تا ۲۰ اقدام به ارائه خدمات دندانپزشکی می‌نماید.

جهت برقراری ارتباط با کلینیک دندانپزشکی ستاره شرق و تعیین نوبت می‌توانید از طریق روش های زیر اقدام کنید:

از طریق شماره‌های تماس با مجموعه: ۷۷۵۵۵۲۲۰-۰۲۱

مراجعه حضوری به آدرس: خیابان مدنی شمالی، نبش خیابان حیدری (لشگر)، پلاک ۱۰۸۶/۲ طبقه سوم

برای داشتن اطلاعات به روز از کلینیک دندانپزشکی ستاره شرق می‌توانید این مجموعه را در صفحه اینستاگرام ما نیز دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با دندانپزشک در واتساپ
مشاوره رایگان