فهرست مطالب این صفحه
شناخت اسم دندانها در دندانپزشکی یکی از نکات لازم و ضروری برای هر دندانپزشکی است. دندانپزشک باید علاوه بر شناخت اسم دندان در دندانپزشکی، از جایگاه آن نیز اطلاع داشته باشد. علاوه بر دندانپزشکی افراد عادی نیز باید از نام دندان آگاه باشند تا علاوه بر شناخت و درک صحیح اعضای بدن خود، بتوانند در صورت بروز مشکل اقدامات لازم را انجام دهند.
دندان یکی از اجزای مهم در دهان است. جویدن غذا بدون این عضو سفید رنگ در دهان، امکانپذیر نخواهد بود. علاوه بر این زیبایی لبخند شما به آن وابسته است. پس برای داشتن دندانی زیبا و سالم باید شناخت کاملتری از این دندانها داشته باشید. در علم دندانپزشکی نام هر دندان و عملکرد و کاربرد آن با دیگر دندانها متفاوت است. شناخت اسم دندانها در دندانپزشکی موجب خواهد شد تا شما با اطلاع از نام آنها، ویژگی آنها از جمله جنس دندان، نوع ریشه، اعصاب ورودی، اعصاب خروجی و … را بهتر بشناسید.
تا سن ۳ سالگی کودک دارای ۲۰ دندان شیری در دهان خود خواهد بود. با اتمام ۵ سالگی دندانهای دائمی شروع به رشد میکنند. در واقع با افتادن دندانهای شیری، دندانهای دائمی جایگزین آنها خواهند شد. این دندانها برای همیشه در دهان شما خواهند ماند. بنابراین دانستن اسم دندان در دندانپزشکی، برای افراد عادی ضروری است تا با اطلاع از ویژگی دندان بتوانند برای سلامت آنها بهترین اقدامات را انجام دهند.
کودکان در ابتدا ۲۰ دندان شیری دارند. دندانهای شیری از سن ۶ ماهگی شروع به رشد میکنند و رشد آنها تا پایان ۳ سالگی ادامه خواهد داشت.
از سن ۵ سالگی دندانهای کودک میریزد و ۲۸ دندان دائمی جایگزین دندانهای شیری خواهد شد. اولین دندانها، دندانهای آسیای اول هستند که با نام آسیای ۶ سالگی نیز شناخته میشوند. علت این نامگذاری سنی است که این دندانها شروع به رشد میکنند. اولین دندان شیری که در دهان کودک میافتد، دندان پیشین میانی پایین است. این دندان اولین دندانی است که میریزد اما همزمان با ۴ دندان آسیای اول رشد میکنند. در سن ۱۴ سالگی تقریبا عمر دندانهای شیری به پایان رسیده و دیگر در دهان خبری از این دندانها نخواهد بود.
هر فرد در دهان خود دارای دو آرواره بالا و پایین است. هر آرواره خود به دو نیم آرواره تقسیم میشود. بنابراین هر فرد دارای دو نیم آرواره در فک بالا و پایین خود بوده و هر نیم آرواره دارای چند دندان است.
به دو دندان جلویی در هر نیم آرواره، دندان پیش گفته میشود. بنابراین ما در هر فک دارای چهار دندان پیش هستیم و در کل ۸ دندان پیش داریم.
دندانهای پیشین لبههای تیزی دارند و از طریق آنها میتوان غذا را گاز زده و به قطعات کوچکتری آن را تبدیل کرد. به آنها دندانهای قدامی نیز گفته میشود.
دندان نیشه تیز بوده و در کنار دندان پیش قرار گرفته است. دندانپزشکان به این دندانها، دندان ناب یا انیاب نیز میگویند. این دندانها برای پاره کردن مواد غذایی کاربرد دارند. اولین دندان نیش در دهان کودکان در سنین ۹ تا ۱۲ سالگی رشد میکند. به طور کلی هر فرد دارای چهار دندان نیش است.
بعد از دندانهای پیش، در هر آرواره چهار دندان آسیای کوچک قرار گرفته است. دندانهای آسیای کوچک سطح مقطع بزرگتری نسبت به دیگر دندانها دارند. زیرا کاربرد اصلی آنها جویدن است. به طور کلی هشت دندان آسیای کوچک در دهان افراد قرار دارد. به دندان آسیای کوچک دندان دو پایه نیز گفته میشود. کودکان خردسال آسیای کوچک ندارند و این دندانها در سنین ده تا دوازده سالگی در دهان رشد میکنند.
این دندانها بزرگترین دندانها در دهان هستند. سطح آنها بزرگ و دارای برآمدگیهایی است که به خرد کردن و جویدن بیشتر غذا کمک میکند. در دهان بزرگسالان ۱۲ دندان آسیای بزرگ قرار گرفته که شش عدد در فک بالا و شش عدد در فک پایین است.
آخرین دندانی که در دهان رشد میکند، دندان عقل است. پس از رسیدن به سن هجده سالگی این دندانها در دهان ظاهر میشوند. البته در برخی افراد به طور کامل از لثه خارج نشده و در صورت نیاز به عمل جراحی، از لثه خارج خواهد شد. در صورتی که فضای کافی برای رشد این دندانها در دهان وجود نداشته باشد، باعث بر هم زدن نظم دیگر دندانها خواهد شد. بنابراین این افراد باید به دندانپزشک مراجعه کرده و در صورت تشخیص، قبل از بر هم خوردن نظم سایر دندانها آن را از دهان خارج کنند.
ممکن است در هنگام رشد دندان عقل، درد خفیفی ناشی از فشار دندان به لثه در دهان احساس شود و افراد ناراحتی خفیفی را تجربه نمایند. در صورتی که درد و تورم در این قسمت بیش از اندازه معمول بود، باید به دندانپزشک مراجعه شود. برای جویدن نیازی به دندانهای عقل نیست. پس کشیدن آنها خللی در غذا خوردن ایجاد نمیکند.
شناخت اسم دندانها در دندانپزشکی به شما کمک میکند که بتوانید با اطلاع از نام دندان و ویژگیهای آن، در هر شرایط بهترین اقدامات را انجام دهید.
در این مقاله با اسم دندانها در دندانپزشکی آشنا شدیم. تیم کلینیک دندانپزشکی ستاره شرق با بکارگیری کادر اداری و درمانی متعهد، متخصص، دقیق و آموزش دیده با حضور بهترین دندان پزشکان ماهر و با تجربه آماده خدمات رسانی با بهترین کیفیت به شما عزیزان میباشد. برای دریافت اطلاعات کاملتر در زمینه هزینههای درمان، خدمات مجموعه و غیره میتوانید از سه روش مراجعه به سایت ستاره شرق، تماس با مجموعه و یا ارتباط با پزشک از طریق واتساپ اقدام نمایید.برای کسب اطلاعات کاملتر، میتوانید به سایت کلینیک ستاره شرق مراجعه کرده و یا به شماره تلفن مجموعه تماس بگیرید.